Vad ska du bli när du blir stor?

Hur svårt är det inte idag att veta vad man ska bli när man blir stor? Eller om man redan är stor, hur ska man göra för att slippa gå till socialen varje fredag.

Ett problem för alla unga människor är valet av yrke. Inte nog med att det finns många yrken att välja på men det finns också vissa yrken där det behövs kvalifikationer. Exempel på kvalifikationer kan vara utbildning, erfarenheter, framåtanda eller ett bra utseende.

Utbildning är det normala vägvalet för dig som inte har koll på arbetslivet. Genom att studera i 15-20 år så hoppas du att det så småningom skall klarna vilket yrke du passar för. Under förra året fick flera personer arbete efter sin utbildning.

En fördel med studier är att du kan få studentrabatt. Ju längre väg du har till din skola desto mer rabatt får du. Tänk dock på att studentrabatten upphör när du blir pensionär och att rabatten för pensionärer i vissa fall är mindre.

En nackdel med utbildning är schemat. Det kan finnas tillfällen då ditt schema kolliderar med andra aktiviteter, resor, konserter eller dagar du vill vara ledig. Kontrollera därför alltid schemat innan du startar en utbildning.

Erfarenhet är samma sak som utbildning fast utan schema. En sorts erfarenheter är misstag. Det är väldigt lätt att skaffa denna typ av erfarenhet.  Ofta är den också gratis.

Misstag som leder till att ditt liv blir eländigt är särskilt värdefulla om du vill satsa på ett konstnärligt yrke. Det sägs att de flesta könstnärer uppskattas mer efter sin död. Detta beror på att de som lånat ut pengar till dig då hoppas få tillbaka dem genom din livförsäkring. Om du väljer den konstnärliga banan bör du alltså inte berätta för någon att du är försäkrad, eftersom det kan leda till en alltför tidig bortgång.

Ett annat sätt är att skaffa erfarenheter från misstag är att du umgås med andra som gör många fel. Då kan du även lära sig och få erfarenheter av deras misstag. Många som valt denna väg har lyckats ta sig ur träsket och bli maffiabossar, poliser eller hallickar. I vissa fall även hederliga poliser.

En annan sorts erfarenhet är arbete. Nackdelen med arbete är att det antingen måste utföras eller se ut som om det utförs. Nu för tiden finns inte pennvässare på många kontor, varför denna möjlighet att fördriva tiden har måst utgå. Du kan inte heller sitta vid datorn hela tiden eftersom man på många arbetsplatser använder gamla datorer med dåliga grafikkort och det blir tråkigt i längden.

En bra sak med arbete är dock att man får lön varje fredag. Det finns även månadslön men den räcker inte mer än en vecka i alla fall varför jag rekommenderar veckolönen.

Framåtanda är inte så viktigt när man väl fått ett arbete men det kan vara helt avgörande för möjligheterna att övertyga en arbetsgivare om att du är lämplig för ett arbete. Många unga människor har framåtanda. Genom att gå fram till en arbetsgivare visar du framåtanda. Om arbetsgivaren dessutom är vaken och ser dig så kan du räkna med att direkt få en fast anställning. De bäst betalda jobben är läkare och advokat.

Har du i din bakgrund som tonåring skurit dig, frivilligt eller av misstag? Hur var det med blodet? Om du inte svimmade så tål du blod och då passar du inom läkaryrket. Annars får du bli advokat.

Utseendet kan kraftigt bidra till din möjlifget att få ett välbeställt arbete och en villa i Spanien. Har du redan nu funderat på bröstförstoring eller andra dylika ingrepp är det en bra mental träning inför framtiden. Med rätt utseende bör du söka på Google efter arbetsgivare av det andra könet i lämplig ålder. Det kan vara svårt att finna någon över 80 som fortfarande är aktiv i den verkställande ledningen, men tänk på att de kan påverka även om de bara sitter i styrelsen. Glöm inte kontrollera civilstatus.

Har du inga kvalifikationer - och inte vill gå ifrån datorn för att skaffa dig det - är ändå inte alla möjligheter borta. Det finns idag, tack vare den moderna tekniken, fortfarande möjligheter. Många yrken kan idag utövas frå hemmet. Som förslag kan jag nämna hacker eller direktör för postorderföretag. I det sistnämnda fallet bör du, innan du startar din försäljning, kontrollera om posten har något kontor på din ort och när de tänker stänga det.

Om du inte vill ha ett yrke, eller inte tror du passar för det yrke du vill ha, kan du i stället välja en sysselsättning. Nackdelen med en sysselsättning är att den inte är tidsbegränsad. Ett arbete börjar klockan 9 och är slut vid 5, men sysselsättningen håller dig kanske upptagen ännu längre och därmed får du mindre fritid.

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Camilla

Tack!
Jag hoppas verkligen att det är så.

2008-01-05 @ 11:26:42
URL: http://camillini.blogg.se/
Postat av: Elin

åh vilken söt kommentar...

2008-01-05 @ 11:44:51
URL: http://prinsipesans.blogg.se
Postat av: Elin

hahah... gör de :)

2008-01-05 @ 15:01:55
URL: http://prinsipesans.blogg.se
Postat av: mathilda

Tack!

2008-01-05 @ 19:29:17
URL: http://hoflingan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback










RSS 2.0