Lite tankar

Sunt förnuft, vad är det? Är det visdom, klokhet eller realism? Förståndighet? Eller bara nåt som vuxna har? Och när får man det i så fall?

Ordet förnuft är ju ett roligt ord. Vad är motsatsen? Man säger ibland att man tar sitt förnuft till fånga. Det betyder väl ungefär att man hindrar sig själv från att göra något dumt. Det förutsätter då att man kan analysera och värdera konsekvenserna av det man gör - eller tänker göra. Ofta går det med automatik.

Förnuftet säger många saker som är rätt självklara. Klappa inte ett lejon. Gå inte över gatan utan att kolla om det kommer bilar, osv. Vi undviker saker för att vi är förståndiga inte för att vi är rädda.

Ibland är det svårare saker. Det räcker kanske inte alltid med förnuft för att komma ur ett beroende. För att sluta röka. Jag vet att det är fel därför att förnuftet säger det, men det räcker inte med bara förnuft. Det behövs vilja eller motivation också.

Sunt förnuft borde ju därför vara att man på ett hälsosamt sätt låter bli att vara oförnuftig, Ordet sunt behöver ju inte förklaras, det betyder ju i detta sammanhang att det förnuftiga man gör är bra för kroppen eller själen.

Jag blev inspirerad av Linnea's blogg idag. Att verkligen tänka igenom saker och analysera för och emot ger en bra grund för att använda sitt sunda förnuft. Enkelt uttryckt säger Linnea att det inte finns något som ger henne samma kick som att svälta och ha kontroll över maten, men hon inser att förr eller senare måste hon ändå ge upp detta beroende om hon vill få ett normalt liv.

Det är sunt förnuft.

Kommentarer
Postat av: K

jo visst, det är väl deras skyldighet som föräldrar!
men det stoppar min viktnedgång och kickarna av det kommer då aldrig mer få upplevas.

2008-06-01 @ 14:26:16
URL: http://lillajag91.blogg.se
Postat av: Milla

Inressanta tankar :)

2008-06-01 @ 18:52:40
URL: http://doden.blogg.se
Postat av: Linnéa

Jo, tänkte att jag skulle underlätta lite nu. Kuckelimuckspråk är väl effektivt men en aning..öh, svårt att förstå. Kul att du fick inspiration . Kram

2008-06-01 @ 20:02:32
URL: http://livnea.blogg.se
Postat av: Cornelia

Det är förnuftigt! Du är förnuftig!

2008-06-01 @ 20:17:07
Postat av: AE

Då vet även vi läsare vad sunt förnuft är ;) hehe

2008-06-02 @ 10:04:02
URL: http://anorex.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback










RSS 2.0