Funderingar

Min värld är ganska liten, som kanske många andras. Jobbet, hemma, tv'n och datorn, hästarna och katterna, mat och sömn. Jag är ledsen för att alla som är gamla - alltså riktigt gamla - aldrig kommer att få uppleva hur världen blivit mycket större med internet. Det finns verkligen positiva sidor med denna uppfinning!

Att det också är lite beroendeframkallande får man ta på köpet. Man väljer ju själv - fast man kanske väljer fel ibland!

En del forskare håller på att försöka bevisa att nuvarande generation av ungdomar är den dummaste hittills.
"Man behöver inte lära sig saker nu, inte på samma sätt som förr, eftersom man kan söka informationen på nätet när man behöver den."

Anna hade en bra kommentar till det (min Anna alltså), hon menade att det kanske var bättre att använda hjärnan till något kreativt än för att lagra information. Risken är kanske dock att informationen är ytlig när den bara ska passera hjärnan, att saker inte bearbetas vidare, att inte gå djupare i frågorna? Jag vet inte.

Men framtiden får väl utvisa. Jag tror att ungdomar i de flesta fall kan lika mycket som vuxna, men att det som ibland saknar är erfarenhet och hur man ska använda kunskapen. Men det är ju det som kommer med åren.

kram

Moment 22

Ni vet, när man inte kommer nånstans, varken fram eller tillbaka. Frustration.

Man ringer supporten. Mitt internet fungerar inte!!! Jaså inte det, men gå då in på vår hemsida och uppdatera din...
Ridå.

Eller.
För att få frisedel måste du skriva en ansökan och där bevisa att du är galen. Men om du kan skriva en ansökan bevisar det att du inte är galen....  Jaha!

Men lite mer seriöst. Samtal med en psykolog kan ibland hjälpa mot psykiska störningar. Men är det inte så att problemen ofta är svåra att tala om, vilket gör det svårt att samtala. Man vet att man "borde" prata men kan kanske inte.
Då blir det kanske ytterligare en belastning, om man känner att man inte ens klarar detta,

Men en bra psykolog har naturligtvis många metoder att jobba med och det är ju bra. För det behövs ju!

Till sist måste jag tacka min nya vän K för en million roliga historier. Man behöver något att skratta åt.
Kram

Nya dagar

Varje dag innebär nya möjligheter. Denna dag kanske inte blir så mycket bättre, men den kan ju bli det. Frågan är om inte nya dagar är den bästa uppfinningen någonsin.

Kram

Memento mori

När Ceasar gjorde sitt intåg i Rom som en segrare hade han en slav som stod bakom honom i vagnen och hela tiden upprepade orden: kom ihåg att du ska dö. De flesta av oss behöver kanske också en slav som säger:  Kom ihåg att du ska leva det här livet!

Katastrofer händer ju alltid. Som han som släktforskade i 25 år och hade kommit tillbaka med sin släkt ända till 1600-talet. Plötsligt blev hans far sjuk och låg på dödsbädden. Fadern drog sonen intill sig och sa: Kanske borde jag sagt detta tidigare, men du är adopterad...

Kram!

Anledning

Ibland säger man: Du har fått detta livet av en anledning, därför ska du leva det och försöka uppskatta det. Men alltså, vad är den där anledningen? Är det nån högre makt eller att ens föräldrar ville ha barn. Eller vad?

Jag förstår nog inte heller varför det behövs en anledning. Skulle det vara lättare att uppskatta livet om det finns en anledning till att man lever? En förutbestämd väg som man ska vandra eller någon uppgift man ska utföra?

Vi som lever har ju en fördel mot dem som är döda. Kanske är det strömtillförsel till hjärnan och ett hjärta som bankar eller så är det förmågan att tänka och känna eller så kanske det är att kunna skratta och gråta, se och höra, äta och sova.

Ja lite av varje kanske. Allt som allt tycker jag att livet har lite mer at erbjuda än andra alternativ! Utan anledning.


Mättnad

Mätt är väldigt relativt. Jag äter väl ganska normalt och då blir man ju mätt när man äter en vanlig portion. De som äter mer behöver mer och tvärtom för att uppnå mättnad.

Att bli mätt är väl kroppens sätt att se till att man inte äter för mycket. Eller är det hjärnan som styr?

Det finns ju också varianter. Om man tycker om maten eller inte spelar ju roll. Om man ska äta något man inte tycker om så kan man ju bli mätt mycket fortare...

Så är det kanske också om man vet att mat leder till ångest. Kanske hjärnan kan framkalla en känsla av mättnad redan efter några tuggor om man vet att man "egentligen inte borde äta det här"?

Bara lite funderingar och undringar.
kram

Sunnyday

Idag är det verkligen fint väder och man blir glad. Till och med skatteverket verkar nästan mänskliga och har gett mig anstånd med inbetalningen av pengar för att jag har överklagat deras beslut.

Nu ska jag iväg till en bank i Anderslöv tillsammans med vår travtränare, så jag hoppas det också ska gå bra. Jag ska sälja det hus dom bor i till dem om de bara kan få lån i banken. Det ska nog gå bra.

Ja, annars är det mest bra även om det finns några moln på min lilla himmel. Men allt kan ju inte gå som man hoppas. Hoppas ni får en trevlig kväll. Kram

Ditt och datt

Idag har jag inte bara arbetat utan dessutom varit i Lund och hämtat min morbror på sjukhuset. Därefter åkte vi och tittade på det ställe där han ska bo, ett gruppboende för äldre. Han verkade tycka det var fint där och lyckades snabbt charma personalen. Så nästa vecka ska han flytta dit och i helgen får jag och några andra flytta hans möbler.

 

Mitt eget arbete går ju ut på att tillverka dataprogram för företag och sedan se tillatt dom fungerar även när jag inte är där, vilket inte är så lätt. Men det går ibland.

Lite samma sak är det med mina msn-kontakter! Jag är jätteglad att många vill prata med mig om sina bekymmer och om vardagliga saker. Jag kanske kan vara en bra vän, någon som orkar lyssna och en vuxen som bryr sig. Det är precis så det är. Ibland. Fast kanske inte alltid.

Det är roligt att prata och få nya vänner, men min önskan är att mina "kloka" råd och synpunkter ska leda till att jag inte "behövs" längre. Alltså i klartext, jag arbetar på att göra mig av med mina vänner!?

Nej - inte riktigt haha, men jag finns ju kvar om jag behövs. Eller nåt sånt. Äsch det går nog inte att förklara!
Kram och ha en trevlig kväll! Det är mycket spring i hagen...


Vänner

Igår började dan förresten med att jag fick mail från en nybliven hundägare, tack S det är kul att få mail. En alldeles ny valp! Med prickar.

Några av mina vänner tycks ha glömt bort mig :) Eller nej, det har dom inte. Det är ju inte så att man måste hålla kontakten varje dag - vänner ska finnas där när man behöver dom, det är nog det viktigaste.

Jag pratade med några igår och det är ju det som händer som är det viktiga, inte det som kunde ha hänt. Jag försökte exempelvis upplysa "Astrid" lite om blommor o bin o sånt! Vissa göteborgare tror att vi skåningar bara äter spettekaka och det är ju sant, men det kan vi ju inte tala om. Och Y som har slutat blogga har äntligen fått flytta. Och så fick jag ett klart besked: C är ingen plugghäst - det är bara prestationsångest...

Allt som allt. Vänner är bra!

Nedlagd dröm

Alltså jag är säker på att jag drömde i natt att jag la ner den här bloggen. Men om nu bloggen betyder så mycket att man drömmer om den verkar det ju inte vara det rätta. Antagligen är det bara en slags inre panik på grund av att jag inte känner mig nöjd med den just nu.

Dessutom lyckades jag sabotera designen, men den kan behöva en paus ändå. Jaja det var ju bara en dröm. När man vaknar är ju ändå det första man gör att kolla era kommentarer. Hyckleri är det haha! Jag får väl göra som alla andra, försöka komma på vad jag vill...

Just nu måste jag dricka mitt kaffe och sedan ska jag bege mig till Magnihills ekologiska grönsaker och fortsätta med mitt program....

kram

Ändringar

Godmorgon. Oj jag har sovit länge!

Läste nyss i en blogg och har tänkt på det innan. Många säger ungefär så. Jag duger inte. Jag måste förändra mig.

Men HALLÅ!

Det går inte så enkelt att förändra på en person. Alla har ju sin personlighet. Och dessutom är det FEL, FEL, FEL!

Du ska inte förändras. Det som antagligen ska ske är:

Du kan ändra på det du gör. Du bestämmer ju det själv.
Du kan ändra på hur du ser på dina handlingar.
Du kan ändra på hur du värderar dina handlingar.

Ja - är det inte klart sen?

Jaså. Hur andra ser på dig??
Men strunta i det så länge. Det är nog viktigare vad du själv tycker!

Kram!

Liten uppdatering

Jag vill bli lite piggare. Har arbetat väldigt många timmar (70) denna veckan trots att jag inte är frisk än. Nu ska jag ta det lite lugnt i helgen, kanske titta på golf på TV och andra enklare aktiviteter. Ha en bra helg!

Försök

Jag ska blogga lite mindre (ännu mindre) ett tag nu för det känns rätt så ointressant för tillfället. Jag försvinner ju inte eller så...

kram

Utmanad av K

Jag vågar inte säga nej - feg som vanligt :)

Namn? Mats
Längd? 179 cm
Bor? Vellinge i skåne
Hårfärg? brun med lite gråa hårstrån som blir fler o fler
Ögonfärg? blå
Pojk/ Flickvän? fru - räknas det?
Jag är född? 1950
Favoritkroppsdel? Huvudet, det är i stort sett den enda kroppsdel jag använder...
Favoritfilm? A beautyful mind (och hundra andra)
Favorittv-program? House, filmer, faktaprogram
Hur ser en vanlig dag ut? blandat arbete, bilkörning, avkoppling efter behov (mest arbete kanske)
Har alltid med mig i väskan? har ingen väska! men jag har alltid med mig ett usb-minne!
Äter du tabletter i någon form? Bara mot huvudvärk - glömmer mina vitamintabletter...
Vad är det olagligaste du gjort? Fuskat med skatten, fast inte så mycket som skatteverket tycker.
Har du några fobier? Tandläkaren, men jag börjar komma över det. Karuseller som går fort.
Värsta känslan? Liten panik över ekonomin kanske. Att jag ibland glömmer saker.
Människa som gör dig enbart glad? Många, nästan de flesta jag känner.
Jag vill vara? Som jag är, fast jag vill bli ännu bättre.
 Bästa sport? Friidrott på TV. Golf är jag halvdålig på men jag spelar nästan aldrig.
Hur ser folk dig? De flesta har för stor respekt och vågar inte prata med mig - kanske.
Vad vill du helst ha nu? Ett slut på detta :) Mat. Nya läsglasögon....
Favoritblogg? Min egen.
Vad har du för intressen? Bridge (ett kortspel), att prata med andra människor på tu man hand.
Din största last? Rökning, räknas det?
Imorgon kommer jag? Att arbeta hemma, hälsa på min morbror i Lund.
Någon lustig vana? Att äta utan mina löständer (maten smakar så jävla mycket sämre med en plastbit i överkäken) OK jag erkänner - det gör jag bara när jag äter själv då...
Hur dricker du ditt kaffe? Ofta och med 1-2 sockerbitar om det finns. Gärna kallt också.... då spelar socker ingen roll.
En hemsida som gör dig glad? Ingen särskild, jag är ingen surfare.
Varför bloggar du? Vet inte. Har väl inget annat att göra.

Så K - nu har du lurat mig färdigt för den här gången!
kram!

Hanna

Hanna, eller Hannah som Camilla brukar kalla henne ibland, tog sitt eget liv i slutet av förra veckan. Jag har aldrig träffat henne, men hon besökte mig några dagar senare - fast det var antagligen en dröm. När jag vaknade visste jag att jag skulle skriva en bok om Hanna. Så var det bara.

Jag berättar det, för att det kommer frågor om det. Jag kommer att få hjälp av Hanna's vänner, det känner jag.

För er som vill veta mer eller redan vet mer http://forhannasskull.blogg.se

kram

Min lott

Hur gör man för att må bra?

När Kristina i Utvandrarna frågade Karl-Oscar varför han verkade så uppåt fastän allting var åt helvete svarade han:

"Ja e förnöjder me min lött"

Jag är kanske inte så bra på småländska haha med vad han menade är att han var "nöjd med sin lott", han kunde stå ut med sin tillvaro. Men hur gör man det?

Men... det är väl inte svårt egentligen. Eller vill du ha mer? Vad krävs för att du ska bli nöjd?

Du bestämmer själv över vad du gör, men du kan inte påverka allt som händer. Kanske kan du göra något själv för att det ska bli bättre? De flesta kan väl det.

Jag vet inte riktigt vad jag ville säga med detta? Kanske att det inte lönar sig att inte vara nöjd. Det gör ju bara att man blir på dåligt humör...

Och det är ju inte jag!

Lathelg

Oj vad lite jag har fått gjort denna helg, alltså mot vad jag brukar. Antar att jag kan skylla lite på förkylningen men mest för att jag verkligen varit lat.

Men det är skönt, även om jag inte tror jag ska göra det till en vana...

Jag har fått prata med flera personer som jag saknat ett tag. Det är bra.
Och ni slutar aldrig komma med era underbara kommentarer - det uppskattas.
Kram

Lördag

Igår hade Lena köpt halstabletter till mig. Jag klagade lite, jag hade ju inte ont i halsen bara en vanlig förkylning. Men idag passar halstabletterna bra faktiskt. Man ska visst inte klaga :)

Nu har vi fått hem våra fölston med tillhörande föl. Bara två i år så det blir lite lugnare än när vi som mest har fyra. Några bilder på de nya familjemedlemmarna...

   

Relativitetsteorin

Einstein kom på en bra grej där. Allting är ju lite relativt. Det ska bara bevisas.

Ingen är perfekt, det vet ju alla. Alla har vi ju lite fel och skavanker. En perfekt människa är alltså en människa med lite fel här och var. Alltså är alla människor perfekta eftersom alla har fel.

Ingen kan göra ingenting. Man gör alltid något. Till exempel andas. Eller låter bli att andras.
Ändå säger vissa att de har tråkigt för att de har ingenting att göra medan andra säger det är så skönt att kunna göra ingenting. Eftersom ingenting inte finns har alla fel.
Men det är ju rätt att ha fel och därför är det perfekt att göra ingenting.

Endast om man vet att man är klok så är man dum eftersom bara de som vet att de är dumma är kloka. Oavsett vilket har man fel eftersom man tror man är något man inte är. Men det är ju rätt att ha fel.

Alltså är det bra.
Kram

Edit:
Tack för era kommentarer!

Jag ville nog mest ha sagt att det är bra att
inte sträva efter att uppnå det omöjliga - bra människor är inte utan fel - tillåt dig själv att vara bra!

Förkyld

Däppt i däsan som bara den. Så jag kan knappt andas. Men det går väl över. Lite dåligt med inspiration dock och därför vill jag bara meddela att jag lever och mår nästan bra!

kram

Lyssna

Jag lyssnade på en intervju på P1 idag. Den som blev intervjuad var Louise Thorsén som skrivit en bok. Hon berättade om sitt liv, depression och självmordsförsök men också om hur hon nu kan leva utan att må dåligt, hur hon kan prata om det som gör mest ont.

Vi behöver alla lära oss mer om sånt.

Mina tankar idag går annars mest till milla som återigen drabbats av katastrofen - den här gången i form av att bästa vännen som var intagen på behandlingshem tog livet av sig i helgen. Världen är långt ifrån en rättvis plats.

kram

Kyrkooordning

Det enda svenska ord med tre o:n i följd haha. Nu är jag inte religös eller så, men när man lyssnar på P1 i bilen råkar det ibland vara nån andakt eller så och om man då vill kan man lyssna på det. Igår hörde jag några ord som var ungefär som jag själv tycker. Ungefär så här:

Det vi varit med om skapar minnen och erfarenheter. I vår framtid ligger tron och hoppet. I nuet ska vi leva. Varje ny dag som livet ger oss kan vi forma och skapa som vi själva vill.

Vi har inget ansvar för vad som händer, men vi har ansvar för våra egna handlingar. Hur vi möter dagen
.

Travderby

I morgon är det travderby så då jag jag dit och kolla på det, det är ju lite rolig stämning och så. Fast innan dess är det en massa som ska fixas. Min syster kommer ner från Stockholm och vi ska tillsammans besöka min morbror på sjukhuset och kolla lite på olika äldreboenden i Lund eftersom han snart ska skrivas ut från sjukhuset.

Det skulle vara bra med fint väder. Allt blir roligare då.
Kram o godnatt!

Att stampa på samma fläck...

Vad gör man när man inte har lust. När man inte vill. När man inte vet vad man ska göra? Antagligen ingenting.

Svårigheten kan vara att acceptera att ingenting är bra. Ingenting är kanske inte bra - men det kan ändå vara det bästa alternativet. Vet man inte vilken väg man ska ta kan det ju vara rätt att springa iväg åt ett håll men det kan också vara fel.

Svaret är att det inte finns något svar. Stanna upp och fundera. Det ger ingen bonus att fundera på varför man aldrig kan bestämma sig - här gäller det bara att se framåt. Vilka vägar finns? Vilken ska jag ta?

Stanna och ta en paus. Titta på kartan. Och sen går vi igen.
Kram

Godkväll!

En häst vann och en kom sist! Så kan det vara! Men det är ju ett bra resultat ändå!Dominans (vår häst) är den längst till höger! Hurra! Etta i mål!
Kram på er!

Program

Idag skall jag träffa en skattejurist hos min revisor och prata om skatterevisionen. Jag vill helst inte behöva betala allt jag äger (i stort sett) till skatteverket men på telefon sa han att det ser "svårt" ut. Jaja.
På eftermiddagen ska jag till en vän och titta på trav från en dansk travbana, där två av våra hästar startar. Och sen blir det ett besök på Jägersro där Lutfi Kjolgini har en hästauktion.

I morgon ska jag jobba hemma och förbereda några program till nästa vecka. Och på söndag kommer min syster ner från Stockholm. Då ska vi fixa några saker i Lund och titta på alternativa äldreboende för min morbror som just nu är på en minnesklinik i Lund för att utreda varför hans minne har blivit så dåligt. Antagligen en form av demens säger läkaren, men samtidigt sa han att hjärnan verkar vara okej på de prover dom tagit.

Ja - nej - nu måste jag ta tjuren vid hornen. Hejdå
kram

Ensam blir stark

Varför heter det ensam är stark när ensam ofta är svag? Till och med i bibeln står det något som: Det är icke gott för människan att vara allena.

Kanske är det helt enkelt ett missförstånd. Det betyder kanske att ensam blir stark. Om man överlever.

Klart att ensamhet kan vara skönt ibland. Man kan längta efter stunder då man kan få vara ensam ett tag, men de flesta av oss vill hellre ha någon att dela saker med, att vara tillsammans med, att prata med. Att kramas med.

Så vem fan vill bli stark?
kram

Orka

Tycker orka det är ett jobbigt ord. Orkar knappt läsa det.

Men läser ofta om ork som inte verkar finnas. Jag orkar inte prata om det, jag orkar inte med detta, orkar inte, pallar inte men vad betyder det egentligen?

Det känns som om det är lite en trend. Att inte orka. Betyder det kanske: Jag vill inte för jag tycker inte det roligt. Eller handlar det om fysisk ork, psykisk ork? Ja jag vet inte för jag måste mer eller mindre varje dag orka göra saker som måste göras utan att jag egentligen varken vill göra dem eller "orkar" göra dem.

Jag tror att orka ibland är en undanflykt.

Är det meningen att vuxna ska orka mer än barn och ungdomar? Och i så fall varför?
kram

Edit: Tack för era svar o synpunkter och ja - det är lite så jag menar. Man skriver orkar inte men menar kanske att man inte har lust. Det är bara det att jag tycker det låter tråkigt när man säger: Jag orkar inte... om man inte menar just det!

Människoapan

Nu vet jag ju inte om det är sant, men det verkar logiskt. Vad har vi som skiljer oss från aporna?

Jo vi har ju fått förmågan att tänka. Förmågan att inse att vi inte räcker till. Vi människor är till och med så smarta att vi kan räkna ut vad andra människor tänker.

Jag tror inte aporna går omkring och bekymrar sig för morgondagen. Inte heller funderar dom på ifall dom är fetare eller fulare än andra apor. Apor kan nog bara tänka rakt fram liksom. Tänk så mycket smartare vi människor är.

Vi har ju utvecklats till nästa nivå. Men det tycks vara vårt öde att använda vår intelligens på osmarta sätt. När vi nedvärderar oss själv och oroar oss för att andra ser oss som dåliga, värdelösa och ointressanta personer så blir det nog ofta så att det blir självuppfyllande.

Om andra inte klarar av att trycka ner oss i skorna och se till att vi får leva ensamma och isolerade som vi förtjänar, så gör vi det själv. Våra tankar blir självuppfyllande.

Nej. Detta var bara ironi. Så är det väl inte?
Kram

Lång dag

Det känns som om denna dagen varit väldigt lång. Bilkörning, arbete och mera bilkörning. Sen har har vilat lite och sett på TV en stund, men det känns som om jag fortfarande är trötttttt.

Hoppas jag kan bli lite piggare nu när jag sätter mig framför datorn!
kram

Göteborg i morgon

Har lite förberedelser att göra idag och ska köra till Göteborg i morgon tidigt för att arbeta. Så det blir mest ett hej! Ska försöka bli färdig snart så jag inte behöva hålla på hela kvällen.

Kram och ha en bra kväll!

 • December 2010
 • Oktober 2010
 • Augusti 2010
 • Juli 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februari 2010
 • December 2009
 • November 2009
 • Oktober 2009
 • September 2009
 • Augusti 2009
 • Juli 2009
 • Juni 2009
 • Maj 2009
 • April 2009
 • Mars 2009
 • Februari 2009
 • Januari 2009
 • December 2008
 • November 2008
 • Oktober 2008
 • September 2008
 • Augusti 2008
 • Juli 2008
 • Juni 2008
 • Maj 2008
 • April 2008
 • Mars 2008
 • Februari 2008
 • Januari 2008
 • December 2007
 • RSS 2.0

  Discover Lisa Ekdahl!