Skam

Jag tror på känslor.
 
Hat och kärlek hör ihop brukar man säga. Varför är det så? Kanske för att man oftast hatar någon/något man har älskat. När man blir sviken är det lätt att hata. Det kan inte finnas hat om det inte funnits känslor.

Om man hatar sig själv är det ju också för att man tycker att man inte levt upp till att vara den person man tycker att man borde vara.

Men ibland hamnar hatet på fel saker tror jag. Många säger att som hatar sin egen kropp och sitt eget utseende. Jag tror det är fel.

Vad man hatar är egentligen att man inte kan acceptera sig själv som man är.

Hatet bidrar till att det också blir svårt att ändra färdvägen. När vi blir medvetna om något som vi gjort fel känner vi skam. Och det är känslan av skam som gör det svårt för många att komma tillbaka.

När det gäller ätstörningar tror jag skammen är väldigt betydelsefull. Hellre stannar man kvar ensam i avgrunden än att visa hela världen en värdelös person. För samtidigt som man förstår att ätstörning är en sjukdom, så har man själv valt sjukdomen. Man är skyldig till brottet. Och ska dömas.

Så frågan blir.

Leva med sjukdomen eller med skammen?
Det är enklare att lida fysiskt än psykiskt. Så är det bara.

Jag drömde i natt att vi skrev en bok. Vart annat kapitel var era berättelser från verkliga livet varvat med mina och era tankar om vägen tillbaka till ett friskare liv. Haha, den blev nog aldrig klar!

Tack till anorexiamamma för påpekandet: En viktig sak för dem som är sjuka i äs, att veta att någon stannar kvar och bryr sig, någon som inte sviker. Jag känner på mig att jag också skrivit om detta tidigare. Alla behöver en vän, eller en förälder, som inte sviker oavsett vad som händer, oavsett hur otrevlig man är.

Och vi hade trevligt igår. Jag är lättroad och det är alltid bra att vara!
Kram

Kommentarer
Postat av: Ulla

Tidigt på morgonen och du sitter inne med så mycket kloka tankar.

2008-04-12 @ 10:06:43
URL: http://www.ulla67.blogg.se
Postat av: fröken gud:

heh, ja fast uppiggandet har inget med min sömn att göra. det är två separata grejor. hah! smart av lena. det gäller att vara snabb!

2008-04-12 @ 11:33:01
URL: http://shootmeagainiaintdeadyet.blogg.se
Postat av: Fanny

Tack.... har kanske inte kommit till den vackra världen än..
Men du, riktigt bra inlägg, det du skriver är ju det jag menar i mina inlägg också att man ska acceptera den man är osv...
Det är svårt men det går verkligen!

2008-04-12 @ 11:35:02
URL: http://beautifulflower.blogg.se
Postat av: sarah

svar: haha jaa du det verkar vara det enda rätta^^

2008-04-12 @ 13:06:43
URL: http://sarahlillemor.blogg.se
Postat av: stars in heaven

Tack så mycket :)
Kram

2008-04-12 @ 14:02:50
URL: http://tessiiie88.blogg.se/
Postat av: Annsingen

HAHAHAH ja jag har bara svalt i delar så det får vara osagt!

2008-04-12 @ 17:07:57
URL: http://lillanslilla.blogg.se
Postat av: Sofie

... ja, det där med salt o rödvin är nog fan bara en myt. Visst, när saltet har sugit upp färgen så blir det inte så klar färg men...

2008-04-12 @ 17:27:48
URL: http://SOFIEJAGAR.blogg.se
Postat av: Marre

Väldigt sant...du satte just orden på några av de många tankar och teorier som rört sig i mitt huvud. Otroligt att du så bra kan förklara något du inte har personlig erfarenhet med!

2008-04-15 @ 01:06:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0